kulturystyka logo projekty domów

Działy serwisu

HellHound.pl

Najtańsze sklepy

  1. Body-care.pl
  2. Kulturystyka.sklep.pl
  3. [Zaproponuj]
Reklama

Ranking odżywek

Ciekawe newsy

Osób on-line: 3

Soja

Soja to jedna z bardziej kontrowersyjnych roślin na świecie. Już sam fakt, ze można zrobić z niej prawie wszystko, jest trochę podejrzany. Ponieważ w sieci jest wiele sprzeczności na jej temat (jedni żrą i chwalą, inni unikają jak ognia), wiec chłopcy z t-nation sie wkurzyli, wzięli największych ekspertów badających soję, no i postanowili raz na zawsze rozstrzygnąć spor, czy soja nadaje się do wykorzystania przez dźwigaczy, czy tez należy z nią skończyć raz na zawsze. Zapraszam.

I. Krótka historia soi:

Soja jest jedną z pierwszych roślin, jakie zaczęto uprawiać (już koło 11 wieków przed naszą erą). \"Ojczyzną\" soi jest Azja wschodnia, i na pewno nikogo nie zdziwi, ze Azjaci przoduja w innowacyjnych produkcjach z tejze rosliny. Najbardziej znanymi produktami sojopochodnymi są Tofu, Miso i Tempeh (z czego ja znalem tylko Tofu). Ciekawostka jest, ze te produkty byly uwazane zarowno za zywnosc, jak i za medykamenty (!). W Europie Soję poznano w roku 1700, troche pozniej (1765) powstala pierwsza plantacja soi w Ameryce Płn. Co ciekawe na poczatku soję uprawiano jako paszę dla zwierząt. Dopiero na początku XX wieku zaczęto ją spozywac. Heh, obecnie USA jest w czołowce producentow, mając 55% światowej produkcji.

W 1995 po raz pierwszy na rynek weszła genetycznie zmodyfikowana soja. Zmiany polegały głównie na udodpornieniu soi na szkodniki. Obecnie, po 13 latach, 90% z dostępnej na rynku soi jest modyfikowana genetycznie w ten lub inny sposób.

II. Co tam mamy w ziarenku?

Co najważniejsze dla nas, soja zbudowana jest z grubsza z 41% białka. W teście PDCAA (badanie jakości białka) jest tylko trochę poniżej 1.0, a izolat z niej na 1.0. 1.0 to najwyzszy wynik jaki mozna uzyskac, co stawia soje tuz obok mleka, jaj czy wołowiny.

Soja jest bogata w lizyne i arginine, jednocześnie będąc ubogą w metionine i cysteinę. Do tego momentu soja jest wciąż \"kompletna\", jesli chodzi o profil aminokwasowy. Niektórzy eksperci wlasnie przez brak tych dwóch aminów uwazaja soje za bialko gorszego gatunku.

Jesli chodzi o tluszcze, to w soi kwasy tł. omega-3 i omega-6 wystepuja w stosunku 1:7, co jest calkiem rozsadne :) . Szczególnie, jesli porownac do oleju słonecznikowego czy orzechow, gdzie ten stosunek wynosi 1:100+.

Soja zawiera tez węglowodany, głównie węgle złożone. Włókna oraz zawarta w niej skrobia sprzyjają rozwojowi przyjaznych bakterii w jelitach. Soja nie powoduje alergii i jest przyjazna dla żołądka.

III. Kto aktualnie je Soję?

Generalnie to mimo przekonania, że Soja jest boska etc., to spożycie soi na świecie jest doscyć małe. Nawet Azjaci jedzą \"tylko\" 40 do 90 gram dziennie. (w Polsce pewnie ten wskaźnik to tak miesięcznie wynosi ). Oczywiscie, to jest spozycie soi, a nie białka sojowego, a tegoż spozywa sie 10 - 20 gram, co jest spozyciem duuzo nizszym niz zalecane przez FDA.

U nas, jak i chyba wszędzie na świecie, soję traktuje się jako \"zastępstwo\" mięsa lub jako przyprawe głównego dania. W Chinach, Tofu jest nazywane \"mięsem bez kości\", bo potrafi zastąpić tak wiele mięsnych produktów. Inna postawa ma natomiast miejsce w usa - tam mozna uswiadczyc praktycznie tylko mocno przetworzone produkty z soi - jakieś koncentraty, etc. Wszystko, co mozna znalezc na polce w marketach. Niestety, ludzie utozsamiaja jedzenie tego gowna z jedzeniem tej prawdziwej soi... Między 2000 a 2007 USA wyprodukowało ponad 2700 produktów, które mialy w skadzie soję. Zapewne zgadles, ze wiekszosc to przetworzone gowno sprzedawane na ichnim rynku.

czytaj część drugą: soja

przetłumaczył: Paweł Jurczyński

Tematyka serwisu: Soja to jedna z bardziej kontrowersyjnych roślin na świecie. Już sam fakt, ze można zrobić z niej prawie wszystko, jest trochę podejrzany

hr

piłka nożna | Kulturystyka | Sterydy | Kulturystyka | Dieta | Dieta | Zakłady Sportowe | Szamba betonowe | Zakłady bukmacherskie